10-medicinal-herbs-you-can-grow-peppermint

Ste že slišali? To so naravne učinkovine, pred katerimi trepeta farmacevtska industrija

Čeprav gre sodobni medicini priznati izjemne dosežke, pa po mnenju mnogih velja, da še preden gremo k zdravniku, pobrskajmo raje malo po domači naravni lekarni zdravilnih rastlin. Morda pa potrebujemo le krepčilen napitek za boljši spanec, s tem pa bomo zmanjšali stres in naravno okrepili svoj imunski sistem. 

V zdravilnih rastlinah je ogromno bioloških učinkovin različne sestave, kot so alkaloidi, glikozidi, eterična olja, tanini, organske kisline, smole, pektini, vitamini, minerali, potem so tu še beljakovine in polisaharidi ter maščobe in olja. Zaradi tega so rastline hrana in zdravilo. Danes pridobivamo skoraj tretjino zdravil iz rastlin ali na podlagi rastlinske (organske) kemije. Kljub temu pa farmacevtska industrija raziskuje relativno malo rastlinskih vrst in njihovih zdravilnih učinkovin.

 
So pa zato neodvisni raziskovalci v zadnjih letih odkrili učinkovine pri številnih zdravilnih rastlinah, kar povzroča sive lase svetovnim farmacevtskim gigantom:
 • V lubju pacifiške tise so našli snov taxol, ki je med drugim tudi legendarno sredstvo proti raku.
 • Iz narave izvirata tudi etopozid in vinblastin, učinkoviti sredstvi proti raku na modih, ki so ju odkrili v madagaskarskem zimzelenu.
 • Veliko raziskovalcev se ukvarja tudi s smolo indijske bozvelije (Boswellia serrata). Kisline v smoli te rastline zatirajo sintezo levkotriena, ki povzroča vnetja. Levkotrien je udeležen tudi pri revmatičnih obolenjih in pri teh so kisline bozvelije podobno učinkovite kot kortizon, le z manj stranskimi učinki, tako je vsaj pokazala ena od študij na Mannheimski univerzitetni kliniki. Nemški farmakologi domnevajo, da bi bozvelija lahko pomagala tudi proti tumorju na možganih, saj njene kisline, ko prodrejo v možgane, preprečujejo nabiranje vode, ki sicer uničuje zdrave celice.
 • V plodovih palme sabal so našli snovi, ki lajšajo težave s prostato, saj blokirajo encim 5-alfa-reduktazo, podobno kot sintetična zdravila za prostato.
 • Proti blažjim ali srednje hudim depresijam pomaga šentjanževka, saj spodbudi izločanje hormonov noradrenalina in serotonina ter s tem izboljša razpoloženje. Po enakem mehanizmu učinkujejo tudi klasični antidepresivi.
 • V koprivah, južnoafriškem repušu in skorji vrbe pa so odkrili protivnetne snovi. 
Pomembno:

Za številna priznana rastlinska zdravila obstajajo resni dokazi o tem, da učinkujejo podobno kot sintetična, vendar z manj stranskimi učinki. Pri lažji tegobi se zato splača najprej poskusiti rastlinski pripravek. Kljub temu ni dobro verjeti vsega, kar nam obljubljajo reklame. Čudeža ne morejo prinesti niti rastlinska zdravila. Poleg tega morate pred uporabo vedno preveriti morebitne neželene učinke in se po potrebi vsaj posvetovati s svojim zdravnikom.

Deli z ostalimi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Pregled košarice

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Kadar obiščete katero koli spletno mesto, lahko to shranjuje ali pridobi podatke o vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne storitve za piškotke.

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti in sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Na spletni strani je tudi spletna trgovina. Da si stran lahko zapomni vaše izdelke v košarici in za obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna za pravilno delovanje strani in uspešen nakup.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi
Scroll to Top