harvest1

Največje svetovne proizvajalke industrijske konoplje

Na svetu trenutno industrijska konoplja legalno raste v manj kot 50 državah, med zadnjimi so se mednje (na zvezni ravni šele decembra 2018) uvrstile tudi Združene države Amerike.

1. KITAJSKA

V državi, kjer jo poznajo najdlje, zraste več kot 50% vse industrijske konoplje na svetu. Tam nikoli ni bila prepovedana, v času po 2. svetovni vojni je v severnem delu države celo preprečila številne smrti zaradi lakote.

2. KANADA

Druga država za Urugvajem, ki je uporabo konoplje dovolila tudi v rekreativne namene. V zadnjih letih proizvodnja konoplje (predvsem semen za olja) narašča tudi do 80% na leto. Zanimivo, da so v tako liberalni državi CBD izdelki na voljo samo na zdravniški recept.

3. ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE

Industrijska konoplja je bila v Združenih državah na zvezni ravni popolnoma legalizirana šele decembra 2018 z novo kmetijsko zakonodajo (Farm Bill 2018). Vsebnost THC lahko znaša največ 0,3%, sta pa v vse več zveznih državah dovoljeni tudi medicinska konoplja in rekreativna uporaba.

Slovenije na seznamu žal ni, je pa tole letošnji posevek našega podjetja. Gre za italijansko sorto CS, ki je bogata s CBDjem

4. FRANCIJA

Že desetletja je daleč največja evropska proizvajalka industrijske konoplje, saj je na njenem ozemlju zraste dvakrat več kot v vseh ostalih evropskih državah skupaj. Poznajo jo že več tisoč let, uporabljali pa so jo kot živalsko steljo, tekstil in v ladijski industriji.

5. ČILE

V Južni Ameriki konopljo poznajo že skoraj 500 let, Čilenci pa jo dokaj množično gojijo zaradi nenavadne zakonodaje – javno uživanje in industrijsko gojenje nista dovoljena, po drugi strani pa ne obstaja noben zakon, ki bi prepovedoval gojenje in uporabo v zasebne namene.

6. SEVERNA KOREJA

Kdo bi si mislil, a seznam zaključuje država, kjer je za kajenje konoplje zagrožena smrtna kazen. A ta rastlina tam raste tako na številnih poljih kot tudi v divjini, Korejci pa njena vlakna že stoletja uporabljajo za tkanje tradicionalnih pogrebnih oblačil. Ker je lakota vse hujša, pa vse pogosteje tudi v prehrambene namene.

Povpraševanje po izdelkih iz industrijske konoplje, zlasti po CBDju ter prehranskih in kozmetičnih izdelkih, raste po celem svetu. V Evropi letos industrijska konoplja raste na rekordnih 50.000 ha, V Kanadi bo trg do leta 2023 dosegel milijardo kanadskih dolarjev (663 mio €), ameriška zvezna država Kentucky začenja posebno kampanjo in veliko vrnitev konoplje (Make Hemp Great Again), na Kitajskem pa se medtem prebuja močna tekstilna industrija.

Deli z ostalimi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Pregled košarice

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Kadar obiščete katero koli spletno mesto, lahko to shranjuje ali pridobi podatke o vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne storitve za piškotke.

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti in sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Na spletni strani je tudi spletna trgovina. Da si stran lahko zapomni vaše izdelke v košarici in za obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna za pravilno delovanje strani in uspešen nakup.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi
Scroll to Top