hemp

Konoplja – čudežna rastlina?

Konoplja (Cannabis Sativa L.) je trpežna enoletna rastlina, visoke rasti (1 – 5 m), poznana že starodavnim civilizacijam – za različne namene so jo uporabljali že 8.000 let pred našim štetjem, kar dokazujejo najdeni ostanki konopljinih vlaken (območje Tajvana in Kitajske). Na Slovenskem se je konopljo in izdelke iz nje široko uporabljalo vse do 19. stoletja, ko je bila posejana na 1% vseh obdelovalnih površin. V 20. stoletju pa je zaradi vojne proti drogam s polj po vsem svetu skorajda izginila, a se zdaj počasi vrača.

Na levi fotografiji industrijska konoplja, desno marihuana

V grobem lahko rastlino razdelimo na industrijsko konopljoCannabis Sativa L. ssp. Sativa (do največ 0,2% THC, brez psihoaktivnih učinkov) in marihuanoCannabis Sativa L. ssp. Indica (5% – 25% THC, s psihoaktivnimi učinki). Skozi leta so pri obeh podvrstah s križanjem razvili številne sorte, t.i. kultivarje, ki se razlikujejo po višini, videzu, načinu in trajanju rasti, predvsem pa po vsebnosti kanabinoidov. V Sloveniji je dovoljeno gojiti le sorte z evropske sortne liste, rastline pa lahko vsebujejo največ 0,2% THC, medtem ko je gojenje sort z višjo vsebnostjo v medicinske namene pri nas zaenkrat praktično nemogoče.

ALI STE VEDELI?

Leta 1853, v času zlate mrzlice v Kaliforniji, se je v San Francisco priselil bavarski imigrant Levi Strauss in uspel z izumom posebej trpežnih rudarskih delovnih hlač – Levi’s. Blago prvih kavbojk na svetu je bilo stkano iz vlaken industrijske konoplje.

Verjeli ali ne, konopljo je mogoče uporabljati na več kot 50.000 različnih načinov, če omenimo le nekatere:

Vlakna
Semena
Cvetovi in listi
tekstil
olje
kanabinoidi (CBD, THC, CBG…)
proizvodnja vrvi
proteini
prehranska dopolnila
papir
pogača
medicina
gradbena industrija
moka
farmacevtska industrija
avtomobilska industrija
biogorivo
kozmetika
proizvodnja bioplastike
hrana za živali
čaj
živalska stelja
krma / vaba za ribolov
prehranska dopolnila za živali

Vsem sortam konoplje je skupno to, da so glede prsti nezahtevne in da za rast ne potrebujejo kaj dosti drugega kot veliko sonca in v začetnih fazah rasti dovolj vode. Kasneje dobro prenašajo tudi sušo. Rastejo hitro in tako uničijo vse vrste plevela, močan vonj pa odganja številne škodljivce, zato pesticidi in herbicidi niso potrebni. Korenine konoplje rahljajo prst in iz zemlje odstranjujejo težke kovine, radioaktivne elemente in fitofarmacevtska sredstva, zato je rastlina uporabna tudi kot trajnostni in naravni »čistilec« prsti.

V Sloveniji je konopljo dovoljeno zgolj posejati s kupljenimi certificiranimi semeni, in sicer strnjena površina ne sme biti manjša od 1000 m2 oz. v primeru ekološke pridelave 100 m2. Posevek je treba vsako leto do 10. maja prijaviti Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter priložiti originalno etiketo z embalaže semen.

Najbližji sorodnik konoplje je navadni hmelj. Terpeni - učinkovine, ki hmelju in s tem pivu dajejo grenkobo, konoplji dajejo značilen močan vonj

Deli z ostalimi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Pregled košarice

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Kadar obiščete katero koli spletno mesto, lahko to shranjuje ali pridobi podatke o vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne storitve za piškotke.

Ti piškotki so obvezni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti in sistema.

Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Na spletni strani je tudi spletna trgovina. Da si stran lahko zapomni vaše izdelke v košarici in za obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ta piškotka sta obvezna za pravilno delovanje strani in uspešen nakup.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni
Sprejmi
Scroll to Top